This commercial interior design scheme was the second phase of a larger project for a series of communal areas, study spaces, laboratories, and lecture rooms at the University of Loughborough.

The brief asked for an existing large, double height function hall to be divided into smaller more flexible and practical spaces.

This was achieved by introducing a new lightweight mezzanine structure in one corner of the room. It incorporated free flowing student breakout spaces above and a new flexible lecture room at ground floor. 

The parameter walls below the mezzanine, around this new lecture room, were a series of bi-fold wall panels which could be peeled back, when the needs arose, to maintain the existing open aspect of the existing function hall. 

Main design challenges were the acoustic properties of the removable walls, their weight on the new mezzanine, the new mezz foundations and the tight head room at first floor. Another key consideration was the timescale in which the project was delivered, over the summer holidays. Fortunately, new services could be chased along the raised sky light structure to avoid reducing head height further.

This project involved working closely with the other consultant in the design team in order to achieve the performance requirements and coordinating the correct information to contractors via a detailed specification.

The project was procured via a full JCT Minor Works package. Walters Architects assisted the facility managers in selecting the appropriate contractor and managing the project through to completion. 

  • Building Type

    Private Apartments (D1)

  • Project Type

    Refurbishment

  • Project Scope

    Full Services (RIBA Plan of Work Stage 6)

  • Size

    1900m2 GIA

  • Status

    Completed