This commercial interior design scheme involved the total refurbishment and upgrade of several laboratories and research facilities at Loughborough University.

It was part of a much larger scheme which also included a function room, new mezzanine, break out areas and an informal lecture space. The building was fundamentally divided into two key elements, a private research area (this scheme) and student communal areas (the associated scheme). 

The main challenge of the project was to develop a detailed specific brief by working closely with the end users of each space whilst coordinating time and budget restraints with the facilities management team.

As in all projects, it was a major consideration to deliver the project on budget but with it being a big university time scales were also a key factor. This particular scheme was delivered over a closed period of the summer. 

Although the scheme didn’t require planning, the practice were involved in scheme design, building control approval, the tender stage and delivering the JCT contract. 

The tender stage was a two part process which included contractors interviews. This process helped produce the best contractors for the job. 

  • Building Type

    University (D1)

  • Project Type

    Laboratory Refurbishment

  • Project Scope

    Full Services (RIBA Plan of Work Stage 6)

  • Size

    608m2 GIA

  • Status

    Completed